Vitamini

Published on 11/26,2008

Kada govorimo o zdravoj ishrani nikako ne bi trebalo zapostaviti udeo koji imaju vitamini, ali ne treba ni preterivati, jer ni jedna krajnost ne vodi zdravlju.

 

Sa unosom vitamina treba biti oprezan, jer kako hipovitaminoza što je smanjena količina vitamina, tako i hipervitaminoza što je povećana količina vitamina, može biti veoma štetna. Treba se pridržavati raznovrsne i pravilne ishrane i ne posezati lako za suplementima kao što su tablete kojima se nadoknađuju vitamini jer je malo verovatno da se putem preporučene ishrane unese prekomerna i toksična količina vitamina. Dakle, unos vitamina iz hrane je idealan, jer organizam tako najbolje apsorbuje vitamine.

Voće je savršen izvor vitamina i može se jesti u neograničenim količinama a idealan unos je oko 500 grama voća na dan. Voće bi trebalo jesti u prepodnevnim časovima i između ručka i večere ali nikako posle 19 časova.

Današnji tempo življenja diktira i brz način ishrane čega se moramo na svaki način paziti jer može značajno ugroziti zdravlje.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=41908

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Vitamini  1. Visit sanjarenja56

    Zdravahrana, dopada mi se tvoj osećaj mere, kažeš sve bitno o nekoj temi, ali ne udaviš, ne preteruješ, taman koliko treba...  2. Visit domacica

    samo bih dodala da je iz predloženog rasporeda konzumiranja voća izuzeta jabuka. jedna pred spavanje doprinosi lepšem snu.
    Prijatno!