Nasleđene navike!

Published on 10/19,2008

Kaže naš narod da zdravlje na usta ulazi! Da li se, i kada toga setimo? Na vreme, ili malo kasnije? S toga je jedan od najvećih izazova i najtežih zadataka svakog od nas, kako se osloboditi starih, štetnih navika i prihvatiti nove, zdrave navike. 

Zdrava ishrana podrazumeva pravilnu ishranu, što ne mora značiti da treba kupovati najskuplje proizvode! 

Mišljenje nutricionista je da za početak, pre svega treba izbegavati, odnosno svesti na minimum konzumiranje brašna, šećera, soli i masti – koje su takozvane četiri bele smrti. Ne preskakati obroke i biti umeren. Unoseći hranu biljnog i organskog porekla unosimo u sebe više hrane a manje kalorija, što uz dodatak mesa kao što je piletina ili riba, unosimo dovoljno i proteina. 

Pravilna i zdrava ishrana ne samo da će usloviti sklad duha i tela već i delovati preventivno na nastanak čitavog niza bolesti, od naizgled banalnih do veoma ozbiljnih i fatalnih. 


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=38345

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Nasleđene navike!  1. Visit karotin

    Nepravilna ishrana je veoma usko vezana sa raznim tumorima koji nastaju na debelom crevu. Dugogodišnje izlaganje pogrešnjim navikama dovodi do ovih komplikacija a ljudi se retko kasno sete da ih promene, ili već to i ne mogu.

    Moja filozofija je, puno manjih i raznovrsnih obroka, bez preterivanja i prejedanja. Dakle i hrana sa zaprškom, roštilj, masno itd. ali sve to umereno i ne svakodnevno.